Suomen vanhinta kirjaa voi lukea nyt verkossa | cult24

Aboa Missale on 1400-luvulta. Kuvakaappaus Doria.fi:n sivuilta.

KIRJAT. Suomen Kansalliskirjasto digitoi Missale Aboense -kirjan. Missale Aboense on vanhin erityisesti Suomea varten tilattu painettu kirja. Kansalliskirjaston haastava hanke on ollut digitoida kaikki hallussaan olevat versiot tästä vuonna 1488 painetusta Turun messukirjasta. Missale Aboensea painettiin Lyypekissä sekä pergamentille että paperille.

Missale Aboensen painattivat vuonna 1488 Turun piispa Konrad Bitz ja tuomiorovasti Maunu Särkilahti Lyypekissä. Missale Aboense on latinankielinen ja se sisältää messun osat kirkkovuoden mukaisine raamatunteksteineen ja rukouksineen.

Missalesta on säilynyt alkuperäisensä vain yksi lähes täydellinen pergamenttikappale, joka on peräisin Halikon kirkosta. Sen omistaa Kööpenhaminan kuninkaallinen kirjasto. Kansalliskirjastossa on voutien tilikirjojen kansina olleesta lehdistä koottu kaksi epätäydellistä pergamenttikappaletta, joista toinen on lahjoitettu Jyväskylän yliopiston kirjastolle.

Digitoidut sivut sisältävät teologisesti tärkeää tutkimustietoa ja niissä on myös käsintehtyjä merkintöjä. Digitointihanke on toteutettu Eero Niinikosken rahaston turvin.

Digitoitua Missale Aboensa voit katsella täältä.

Cult24

Tagged with: