Ria Kataja: ”En halua nähdä Kotikatua teatterissa” | cult24

Kuva: Cult24.

Näyttelijä Ria Kataja pitää itseään onnekkaana, että on pysynyt leivän syrjässä kiinni. Tv-vuosien jälkeen hän näyttelee nyt Espoon teatterissa. 

Ria Kataja näyttelee Espoon teatterin uudessa näytelmässä Toisen ääni äitiä, jolla on kaksi lasta. Katajalla on itselläänkin kaksi lasta, mutta hänellä on ollut hieman moraalisia vaikeuksia samastua rooliinsa. Roolihenkilön valinnat ja motiivit tuntuvat hänestä jopa vastenmielisiltä.

- Tämä on varmaankin ensimmäinen roolini, jonka tekojen puolella minun on vaikea olla. Näytelmä ei anna aineksia näyttelijälle tai katsojalle ymmärtää tätä hahmoa.

Katajan näyttelemä roolihahmo jättää lapsensa ja alkaa etsiä itseään.

- Yksi repliikkini on ”kenelle näitä lapsia oikein tehdään?” Roolihenkilöni on vaikeaa olla oma itsensä, kun koko ajan joku on iholla. Pystyn ymmärtämään sen vapauden, että pääsee kauppaan yksin ja voi huolehtia vaan omasta kahvikupista, kun lapset on poissa. Mutta sitä en pysty ymmärtämään, että lähtisin kokonaan ja jättäisin lapseni sen takia, että koen tärkeämmäksi itsensä tutkiskelun kuin äitinä olemisen.

Toisen ääni -näytelmän on kirjoittanut Kati Kaartinen ja esitystä vie eteenpäin 1920- ja 1930-lukujen jazz-musiikki Jiri Kurosen ja Rocka Merilahden johdolla. Katajan ohella rooleissa nähdään muun muassa Seppo Maijala ja Irina Pulkka.

- Näytelmässä pohditaan mitä on hyvyys. Henkilöillä on joku iso trauma takana tai sitten he ovat elämäntilanteessa, jossa he ovat päättäneet tehdä jotain tosi radikaalia. Pohditaan mitä on hyvä elämä ja mitä on olla hyvä ihminen, Kataja kuvailee.

Kataja on aikaisemmin näytellyt muun muassa KOM-teatterissa, Helsingin kaupunginteatterissa ja viimeksi Porvoon Jokiteatterin näytelmässä Gabriel tule takaisin. Parhaiten suuri yleisö kuitenkin tuntee Katajan tv-sarjoista Kotitatu ja Taivaan tulet.

- Teen tällä hetkellä oikein mielelläni teatteria. Kun tein paljon televisiotöitä, oli hirveä hinku näyttämölle. Teatteri on iltapainotteista työtä, ja nyt kun lapset on vähän isompia, niin uskallan tehdä teatteria enemmän, Kataja sanoo.

Kotikatu on tullut jo tiensä päähän ja myös Taivaan tulet lopetetaan.

- Ei niiden lopettaminen ollut mikään suuri henkilökohtainen isku. Koen, että työni on tehdä mitä tarjotaan. Se on freelancerin arkea, projektiin lähtiessä jo tietää, että se loppumispäivä tulee vielä joskus.

Kataja on työskennellyt koko näyttelijänuransa freelancerina. Hän pitää itseään onnekkaana, koska töitä on riittänyt jatkuvasti. Kaikilla ei ole yhtä hyvä tuuri.

- Töitä ei riitä sille laumalle, joka vuosittain näyttelijäksi valmistuu erilaisista oppilaitoksista. Se on fakta. Joka paikassa säästetään, ja isoissa teattereissa käytetään entistä vähemmän vierailijoita. On ne onnekkaat, jotka pääsevät töihin. Mutta myös on sitten paljon todella hienoja näyttelijöitä, jotka ovat työttöminä. Jotkut jopa pitkäaikaistyöttöminä. Itse olen tehnyt kaikki työt, jotka vastaan tulee. En ole kauhean kranttu, aina ei voi valkata.

Kataja näytteli Kotikatua kahdeksan vuotta. Olisiko Kotikatu mahdollista herättää henkiin teatterin lavalla?

- Miksi ihmeessä? Kyllä mä jättäisin sen sinne telkkariin. En tiedä kuinka kiinnostavaa olisi seurata niiden henkilöiden elämää teatterilavalla. Tavallisen arjen seuraaminen oli sarjassa kuitenkin se juttu. Mitä sanottavaa näillä henkilöillä olisi teatterilavalla? Kun on kunnialla kuopattu, niin ei sitä pidä kaivaa esiin sellaiseen kontekstiin, johon sitä ei ole luotu.
Toisen ääni -näytelmä Espoon kaupunginteatterissa, ensi-ilta 13.2.