Nuoret sävelsivät tietokoneella Uuno Klami -sävellyskilpailuun | cult24

Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun tuomaristoon kuuluvat Lotta Wennäkoski ja Kirmo Lintinen. Kuva: Juha Ahonen

MUSIIKKI. Järjestyksessään toisen lasten ja nuorten Uuno Klami – sävellyskilpailun finalistit on valittu. Kilpailuun saapuneista 39 sävellyksestä finaaliin valittiin 10-15-vuotiaiden sarjasta viisi teosta. 16-19-vuotiaiden sarjasta finaaliin pääsi myös viisi sävellystä.

Ensimmäinen Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu järjestettiin vuonna 2007. Kilpailun taso yllätti järjestäjät ja tuomariston iloisesti. Kilpailun toiminnanjohtaja Reetaliina Marin kertoo Cult24:lle kilpailun olleen hyvä ponnahduslauta osallistuneille nuorille.

- Olemme olleet yhteydessä kilpailuun osallistuneiden kanssa ja lähes jokainen kertoo kilpailun kannustaneen heitä jatkamaan sävellystyötä ja musiikkikoulutusta ainakin jonkinlaisessa muodossa.

Teoksissa innokasta työstöä

Kilpailuun saapuneiden teosten määrä on kasvanut edellisestä kerrasta. Säveltäjä Kirmo Lintinen, yksi kilpailun viidestä tuomarista kertoo kilpailun sadosta.

- Teoksissa ei ole suuria eroavaisuuksia viime kertaan verrattuna. Ehkä hieman on nähtävissä maailmanmusiikin vaikutteita tämän kerran sävellyksissä. Jokaisessa sävellyksessä on havaittavissa innokasta työstöä.

Tuomariston muut jäsenet ovat Atso Almila, Markus Fagerudd, Kimmo Hakola sekä Lotta Wennäkoski. Kaikkia yhdistää säveltäjänä toimiminen. Almila työskentelee myös kapellimestarina. Lotta Wennäkoski mainitsee yhden asian yhdistävän kilpailun sävellyksiä.

- Suurin osa on tehty nuotinnusohjelmalla. Tämä on kasvanut edellisestä kerrasta huomattavasti.

Kirmo Lintinen yhtyy kommenttiin.

- Kilpailuun taisi saapua vain kaksi kynällä tehtyä teosta. Pitää kuitenkin muistaa ettei ohjelmien käyttö mitenkään helpota sävellystyötä. Sen kuitenkin huomaa joissain asioissa, pystyy tekemään kohtia leikkaa ja liimaa -periaatteella.

Finaalikonsertit Kotkassa ja Kouvolassa

Konsertit kuullaan keskiviikkona 10. marraskuuta Kotkassa ja torstaina 11. marraskuuta Kouvolassa. Konserteissa finaaliteokset esittää Kymi Sinfonietta Atso Almilan johtamana. Yle radioi finaalikonsertit.

Finaaliin päässeet säveltäjät pääsevät itse mukaan teostensa harjoitteluprosessiin ja kuulemaan säveltämäänsä musiikkia todennäköisesti ensimmäistä kertaa elävän orkesterin esittämänä. Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen korostaa tämän vaiheen olevan hyvin tärkeä osa kilpailua.

- Lapset ja nuoret pääsevät kokemaan yhteistyötä suuren orkesterin kanssa. Se on yksi kilpailun hienoimpia puolia.

Tuomaristo valitsee kilpailun parhaimmat teokset kuultuaan ensin finaalikonsertit. Kilpailun lopputulos ei siis perustu vain nuottimateriaaleihin, vaan myös finaalisävellysten esityksiin.

Finaaliin valitut näet täältä.

Juha Ahonen / Cult24

Tagged with: