Näyttelyarvio: Sami Pennasen näyttely Galleria Å:ssa | cult24

Sami Pennanen: Nimetön

NÄYTTELYARVIO. Sami Pennasen 2.2. avattu ”Misadventures in failure” -näyttely Galleria Å:ssa nostaa esille muiden muassa kodittomuuteen, monentyyppisen hylätyksi tulemiseen ja materialismiin liittyviä teemoja. Esillä on valokuvia, maalauksia, piirustuksia, video ja installaatioita.

Näyttely on yksi suurensuuri kaaos aina näytteillepanoaan myöten, mutta hyvin tarkoin harkittu sellainen. Taulut on asetettu epäsymmetrisiksi rykelmiksi ja installaatiotkin koostuvat jos jonkinlaisesta rojusta, kuten esimerkiksi liiskatuista tölkeistä, maalituubien korkeista ja vaatteista. Epäsiisteys, nuhjuisuus, graffitit ja roska ovat keskeisessä asemassa lähes kaikissa teoksissa. Kokonaisuuden kruunaa gallerian ahtaat, bunkkerimaiset tilat, jotka voimistavat kaoottisuuden kokemusta.

Teokset sinne tänne nukahtaneista laitapuolenkulkijoista, kulkukoirista ja purkutuomiotaan odottavista rakennuksista graffiteineen tuovat rujolla tavalla esille sen osan todellisuuttamme, jolle mieluusti ummistamme silmämme. Näyttely tekeekin rinnastuksia ihmisten, kulkukoirien ja roskan välillä sysäten ne lopulta yhdeksi ja samaksi massaksi, jota voisi nimettömyydeksikin kutsua; teoksista nousee esille ne unohdetut, joiden olemassaolosta ei ehkäpä kukaan tiedä – tai sitten ei halua tietää. Heillä ei ole nimiä. Samaa ajatusta välittävät esimerkiksi kuvat jähmettyneistä mallinukeista. Näyttelyssä on myös marginaalinen määrä kuvia luonnosta, joita on jopa vaikea löytää kaiken keskeltä. Näin luodaan samalla ajatus siitä, miten materia on syrjäyttänyt luonnollisen kauneuden maailmassamme – eikä paluuta tästä tilanteesta ole. Vaikka teemat ovat vakavia ja teokset kantaaottavia, ei taiteilija ole unohtanut kuitenkaan humorististakaan lähestymistapaa.

Hengelleen uskollisesti näyttelyssä on kaikkea liikaa ja melkein kaikesta katsoja saa yliannostuksen. Näin ollen väistämättä tulee mieleen, että olisin ymmärtänyt kyllä vähemmälläkin. Toisaalta tämä kaikkinainen ylenpalttisuus kuitenkin palvelee näyttelyn teemoja. Yhtäältä teoksista kuvastuu, että taiteilija haluaa koskettaa ja herättää myötätuntoa katsojassa, ja toisaalta hän tyytyy vain toteamaan; tuomaan näkyviin maailman laidan kaikessa rähjäisyydessään. Kaiken kaikkiaan taiteilija onnistuu välittämään ajatuksensa katsojalle hyvin. Näyttelystä lähtiessä on ylikuormittunut olo, kun päässä vilisee ajatuksia. Kaiken materiaalin paljoudesta huolimatta näyttelystä pystyy kuitenkin muodostamaan selkeitä, laajempia teemakokonaisuuksia.

Arvio: 3/5

Jaakko Virrankoski / Cult24

Sami Pennasen näyttely ”Misadventures in failure” Galleria Å:ssa (Kaskenkatu 1, Turku) 3.2.–26.2.2012.

Tagged with: