Kimmo Kaivanto elää kaupunkikuvassa | cult24

KUVATAIDE. Kuvataiteilija Kimmo Kaivanto kuoli viime perjantaina 79-vuotiaana. Kaivanto kuoli vaikeaan sairauteen kotonaan Helsingissä. Hän oli 1900-luvun loppupuolen merkittävimpiä taiteilijoita Suomessa.

Tamperelaissyntyinen Kaivanto on kuolemansa jälkeenkin näyttävästi esillä. Hänen veistoksiaan on runsaasti esillä monissa kaupungeissa ja erityisen näkyvillä paikoilla. Hän elää kaupunkikuvassa.

Helsingissä Kaivonnon töihin ei voi olla törmäämättä. Hänen kookas Oodi 60 000 järvelle -veistos on hotellin edustalla Hesperiassa. 10-metrinen terästeos välkehtii auringossa kuin järven pinta. Toinen suuri teos on Forumin kauppakeskuskuksessa. Hopeiset sillat on lähes koko kauppakeskuksen korkuinen, se ylettyy lattiasta monen kerroksen halki lähes kattoon asti. Myös Kaupungintalan Virka-gallerian aulassa on huomiota herättävä työ: Ketju vuodelta 1971 esittää sormikoukkujen ketjua. 8,5-metrinen ketju kuvaa kansojen yhdistymistä. Teos on hyvin kaivantomainen, sillä taiteilija otti teoksillaan voimakkaasti kantaa muun muassa luonnon ja ihmisoikeuksien puolesta.

Kaivannon töitä on parhaillaan esillä myös Amos Andersonin taidemuseossa, jossa Kenen joukossa seisot? -näyttely keskittyy 1960- ja 1970-luvun kotimaiseen poliittiseen taiteeseen.

Kaivanto suunnitteli myös lavastuksia oopperaan, suunnitteli Tampereen Tapparan logon ja maalasi presidentti Martti Ahtisaaren muotokuvan.

Pauli Jokinen / Cult24

Kimmo Kaivannon teoksia Helsingissä (kuvat: Cult24):

 

Hopeiset sillat Forumin kauppakeskuksessa.

Ketju Kaupungintalon aulassa.

Oodi 60 000 järvelle hotellin edessä Hesperissa.

 

Tagged with: