Kiasman johtaja: ”Ei ilmaista sisäänpääsyä museoihin” | cult24

MUSEOT. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki kertoi viime viikolla, että ministeriö on tehnyt laskelmia museoiden pääsylipputulojen poistamiseksi. Kiasman johtaja Pirkko Siitari tyrmää tuoreessa blogikirjoituksessaan ilmaiset sisäänpääsyt.

- Pääsylipputulot ovat meille nimittäin erityisen tärkeitä. Ilman niitä emme voisi tuottaa lainkaan vaihtuvia näyttelyitä. Kiasma on osa Valtion taidemuseota, joka myöntää meille vuosittaisen toimintamäärärahan ja määrittelee tulostavoitteet, jotka koostuvat kävijätavoitteista ja tulokertymistä. Koska julkinen raha kattaa palkka- ja kiinteistökulut, sisältöjen tuottaminen tapahtuu suurelta osalta pääsylipputulojen avulla. Tämä ei valitettavasti ole poikkeus museomaailmassa, Siitari kijoittaa.

- Jos museoomme olisi ilmainen sisäänpääsy, tulisi pääsylipputulojen menetys kompensoida jotenkin, jotta voisimme tuottaa näyttelyitä ja muita sisältöjä edes nykyisellään, hän jatkaa blogissaan.

Kiasmalla on joka kuukauden ensimmäisenä perjantai-iltana vapaa sisäänpääsy kaikille. Siitarin mielestä sitä kautta jokaisella on mahdollisuus tutustua Kiasman näyttelyihin.

- Aiemmin ilmaisiltoja oli Kiasmassa kerran viikossa. Valitettavasti osasta jouduttiin luopumaan taloudellisista syistä.

Ilmainen sisäänpääsy kasvattaisi kävijämääriä. Hyötyjiä olisivat asiakkaat.

- Radikaalit yleisömäärien kasvut (esimerkiksi puhuttu 70%) aiheuttaisi myös tarvetta lisätä henkilöstöä asiakaspalvelussa, salivalvonnassa ja tilojen ylläpidossa, Siitari kirjoittaa.

Siitarin blogikirjoitus löytyy täältä.