Elokuva-arvio: Anssi Mänttärin Saunavieras | cult24

Kuva: Lauri Yli-Tepsa, Riskifilmi Oy.

ELOKUVA-ARVIO. Pitkän linjan sitkeänä elokuvantekijänä tunnetun Anssi Mänttärin uutuuselokuvassa pohditaan suuria moraalikysymyksiä pienellä volyymillä. Saunavieras kertoo irstaan kirjailijaprofessorin (Kari Väänänen) ja hänen salaperäisen saunavieraan (Jone Takamäki) välille syntyvästä ystävyydestä.

Kirjailija Jari ”Jallu” Rautakumpu viettää syysiltaa huvilallaan. Sattumalta hänen pihaansa astelee yksinäinen geologi, joka yllättäen saa kirjailijalta kutsun saunaillan viettoon. Ilta etenee kosteissa tunnelmissa ja Koskenkorvaa imaistaan pullo jos toinenkin. Ryypiskelyn ja nakuilun ohella miehet ottavat selvää toisistaan: he väittelevät, filosofoivat ja laulavat. Lopulta käy ilmi, ettei Jussi Turuseksi esittäytyneen geologin matka kirjailijan huvilalle ollutkaan sattumaa, vaan taustalla piilee kylmäverinen bisnes, jonka toteutumista yllättävä ystävystyminen haittaa.

Mänttärin kerronta nojaa vahvasti näyttelijöihin ja dialogiin. Elokuvan tapahtumat kuvataan ilman ylimääräistä kamerakikkailua. Kuvat ovat yksinkertaisia ja seisahtuneita ikään kuin tukien elokuvan intiimiä – lähellä katsojaa olevaa luonnetta. Elokuvan esittämät kysymykset liikkuvat universaaleissa teemoissa: ne käsittelevät elämää ja kuolemaa; taiteilijan suhdetta työhönsä sekä taiteen paikkaa maailmassa. Rivien välistä pystyy helposti tunnistamaan katkeraa ivailua taiteen ja sen rahoituksen välisestä suhteesta, sekä siitä mikä ylipäätään on taidetta. Yhtä tiettyä teesiä ei filmissä ole, vaan se pyrkii esittämään kysymyksiä useista ihmisluontoon liittyvistä seikoista.

Elokuvan dialogikeskeisyys on sekä voimavara että heikkous. Teksti on nokkelaa ja hauskaa, mutta toisaalta se ei jätä paljoa tilaa kuvalliselle ilmaisulle. Kari Väänänen tekee erinomaisen suorituksen sovinistisena, mutta elämää kunnioittavana kirjailijana. Sen sijaan Jone Takamäen viileä artikulointi saa hänet kuulostamaan enemmän joulupukilta kuin kyyniseltä ja yksinäiseltä mieheltä. Kontrasti kahden keskeisimmän roolihahmon välillä on valtava, ja Väänänen pääsee varastamaan show:n moneen otteeseen seksistisillä jutuillaan. Elokuvan ydinteemojen päälle on lapioitu niin paljon härskejä alapää-vitsejä, ettei siitä jaksa vakavuutta hakea. Saunavieraan kohdalla on siis viisainta unohtaa syvällisyys, ja keskittyä nauttimaan karskista huumorista.

Arvio: 3/5

Matti Tuomela / Cult24

Saunavieras. Ensi-ilta 23.03.2012.

Pääosissa: Kari Väänänen, Jone Takamäki, Ilkka Heiskanen, Raisa Vattulainen, Anni Tani

Ohjaus ja käsikirjoitus: Anssi Mänttäri