Ajankohtainen yhden naisen näytelmä kertoo perhesurmista | cult24

TEATTERI. Helsinkiläisen Korjaamoteatterin ”Julia/Julia” –näytelmä kertoo tarinan naisesta, joka ei näe ongelmilleen enää muuta pakotietä, kuin perheensä surmaamisen. Näytelmän on kirjoittanut Jari Juutinen ja Julian roolissa nähdään Anna Lipponen, jonka ajatuksesta projekti lähti liikkeelle.

- Kun teksti aikoinaan julkaistiin, Juutinen antoi sen minulle, ja sanoi että ”kypsy vielä vähän ja tee joskus tämä”, hän muistelee.

Teksti on alun perin kirjoitettu yhdelle näyttelijälle, joka esittää kaikki roolit. Tommi Kainulaisen ohjauksessa nyt päädyttiin kuitenkin esittämään muut hahmot videolla. Lipponen ei tunne olevansa yksin lavalla, vaikka muut näyttelijät eivät ole fyysisesti läsnä. Haasteellista monologin tekeminen oli työstämisvaiheessa, sillä ei-monologia tehtäessä lähdetään liikkeelle siitä, mitä näyttelijöiden välillä syntyy. Nyt tilanteet piti luoda yksin.

Lipponen lähti työstämään Julian roolia tunnistamisen kautta. 80-lukuinen ympäristö ja karaokebaari, joissa videoita kuvattiin, antoivat vaikutelman sosiaalisesta taustasta, jonka pohjalta syntyivät raamit hahmolle.

- Tämän jälkeen lähdin lisäämään henkilökohtaista tasoa, jota alkuperäiseen tekstiin ei juuri ollut kirjoitettu. Mitä Julia ajattelee ja mikä on hänelle tärkeää? Lipponen valottaa.

Ajankohtainen näytelmä perhesurmista

Perhesurmaa käsittelevä näytelmä on nyt ajankohtainen. Juuri ennen esityksiä uutisoitiin taas uusista tapauksista.

- Tästä pitäisi keskustella enemmän. Luin, että se Laajasalon perhesurmaaja oli yrittänyt hakeutua hoitoon ennen tapausta. Mietityttää, että onko tämä enää hyvinvointiyhteiskunta, kun tällaista voi tapahtua, Lipponen pohtii.

Näyttelijätär kertoo kokevansa aiheen myös entistä henkilökohtaisemmaksi. Kun on puoli vuotta tutkinut surmia näyttelijäntyön kautta, eivät ne ole enää ”pelkkiä uutisia”. Julian lainojen myötä kasautuvat ongelmat kärjistyvät näytelmässä traagiseksi lopuksi. Näytelmän myötä Lipponen kertookin todella huomanneensa myös sen, kuinka näkyvästi pikavippejä mainostetaan, samalla kun moni suomalainen kamppailee suuriksi kasvaneiden velkojen kanssa.

”Julia/Julia” on Lipposen ensimmäinen työ Helsingissä. Valmistuttuaan Tampereelta näyttelijäntyön laitokselta vuonna 2009 hän on työskennellyt Vaasan ja Kotkan kaupunginteattereissa sekä Tampereella ”Uusi päivä” –sarjan kuvauksissa, ja on nyt iloinen saatuaan heti töitä muutettuaan pääkaupunkiin. Täällä näyttelijöiden kesken kun käydään kovaa kilpailua.

- En ole kuitenkaan koskaan ajatellut Helsinkiin pääsemistä minään itseisarvona, vaikka totta kai toivon tämän olevan ponnahduslauta uralle, hän kertoo.

Ja hyvältä näyttää, sillä töitä on luvassa syksyksi ”isossa talossa” täällä Helsingissä. Tarkemmin hän ei voi vielä tästä kertoa.

Johanna Terhemaa / Cult24

Julia/Julia” –näytelmä Korjaamoteatterissa Helsingissä 22.4. asti.

 

Tagged with: